A tél
2010.01.06. 09:06
A tél a nagy jin időszaka. Mire figyejünk különösen ebben az időszakban?
A TÉL – A VÍZ ELEM IDEJE
VÍZ elem (nagy jin) időszaka a télhez tartozik, a kiteljesedett nyugalmi állapotot képviseli, lazít. Ez az elem szimbolizálja az élet forrását. Hatalmas erőt képvisel, lefelé irányítja az energiákat, benne van az átváltozások képessége. Kitartás, állhatatosság, hűség, mély bölcsesség bölcsesség jellemzi, képviselője mindent elérhet, mindenhez van ereje, mindenhez megtalálja a megfelelő formát.
A legnagyobb átalakulás szimbóluma.
A víz a természetben három halmazállapotban fordul elő:
szilárd (jég) - folyékony (víz) – légnemű (pára, gőz)
Ez az átalakulási képessége teszi lehetővé azt, hogy behatoljon a folyékony formában a legmélyebbre, légnemű formában a legmagasabbra, és mint jég akár a legnagyobb, legkeményebb sziklát és szétporlasztja hatalmas erejénél vagy türelménél fogva.
A víz átölel, simogat, melenget, testünk könnyűvé válik benne, ettől szívünknek könnyebb lesz feladatát ellátni.
Ilyen a szeretet is: feltételezi az érzelmekben a mélységet, szellemünk fejlettségében a magasságot, a szárnyalást, embertársainkhoz való kapcsolatainkban pedig az együttérzés erejét. Ezért a víz a mindent átalakítani képes szeretet szimbóluma.
Színe a kék minden árnyalata a feketéig. Íze a sós. Télen, amikor szervezetünknek különösen szüksége van melegre, a külső hatások ellensúlyozására, mindenképpen fontos a meleg, forrósító ételek fogyasztása. Több száz évvel korábban is már szokás volt, hogy olyan forrósító ételeket fogyasztottak őseink, melyeket sokáig kell sütni, főzni sok tűzenergiával.
Télen kívánjuk azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat, halféléket, melyek tartalmazzák a víz elem energiáit. Ilyenek az adzuki bab, a csicseriborsó, bab, lencse, szójabab, fekete retek, karalábé, kelkáposzta, gyökeres zöldségek (sárgarépa, petrezselyemgyökér, torma, zeller, cékla, csicsóka), póréhagyma, gyöngyhagyma, lila hagyma, vöröshagyma, hajdina, zabpehely, köles, angolna, füstölt halak, garnéla, homár, kagyló, kaviár, languszta, lazac, lepényhal, pisztráng, szardínia, sügér, tonhal, tőkehal, különféle algák, lucerna, lóhere, vízi zsázsa, gabonakása, csivitálban termesztett búzafű, friss klorofill.
Ugyancsak hasznosak az alma, körte, aszalt gyümölcsök. A fűszerek, illetve gyógynövények közül fontos a kamilla, gyömbér, fokhagyma, vanília, fahéj, cayenne-bors. Az italok között az ásványvíz, cseresznyeszártea, almahéjtea tartalmazza a víz elem energiáit. Egyszerű ételek, levesek készíthetők, mint pl. köménymagos csicsókaleves, burgonyaleves héjában sült burgonyából, köménymaggal, nyers savanyú káposzta, nyers cékla.
Forrás: Szécsi M. Ari: Gondolattól a születésig
www.aranybuddha.hu összeállította: Kornhoffer Tünde
|