Tisztitsd szervezeted
2010.10.20. 13:12

akár rizsnappal
Salaktalanító receptek
A tavasz a természetben a megújhodás, az újjászületés időszaka. Nincs ez másként testünkben sem, amely a télen felhalmozott salakanyagoktól ilyenkor tud - harmóniában a külső környezettel - legkönnyedebben megszabadulni. Az, hogy a csillagok állása kedvező a teljes körű salaktalanítás elvégzéséhez, jó ürügy lehet, ám korántsem elegendő egy méregtelenítő kúra elkezdéséhez.
Ha anyagcserénk kifogástalanul működne, se kampányszerű fogyókúrákra, se méregtelenítésre nem lenne szükség, azonban tápértékekben szegény, üres kalóriákban gazdag táplálkozásunk, zaklatott tempójú életmódunk következtében anyagcsere-folyamataink nem képesek kiválasztani minden, számunkra fölösleges vagy káros anyagot. Ezért használ sokat néha egy kis "rásegítés".
Jó tudni! Mielőtt a méreganyagok távozása felszabadítaná a szervezetet, előbb meg is terheli azt, ezért fontos salaktalanító étrendünket megtervezni, s tisztában kell lennünk a kúra folyamán testünk lehetséges reakcióival is. Az ideális persze az lenne, ha életvitelünket is meg tudnánk változtatni erre az egy-két hétre, s így lelki méreganyagaink távozását is elősegítenénk. Aki teheti, töltse otthon csendes, békés egymásutánban ezeket a napokat, pihenjen, kényeztesse testét a megtisztulást elősegítő masszázzsal, szaunával, hosszú, nyugodt sétákkal! Figyeljünk testünk jelzéseire és salaktalanító étrendünkre, mert szervezetünk ilyenkor nem visel el "apróbb bűnöket" sem.
Fontos! A salaktalanítás nem fogyókúra, a kilók számának apadása csupán kellemes mellékhatás, nem fő cél. Egészségünk helyreállítása, megőrzése legyen az elsődleges szempont.
Mi tartozik a salakanyagok közé?
- mész, gipsz, egyéb szervetlen anyagok, melyek gyakran éles kristályokat alkotnak, ezek erősebb érintéskor (pl. masszázs) fájdalmat okozhatnak
- koleszterin és egyéb szerves anyagok, amelyek lerakódást alkotnak az érfalon
- nem kielégítő fehérje-anyagcsere maradványai
- zsírlerakódás
- zsírban és vízben oldódó vagy fehérjékhez kötődő méreganyagok
- foszforsav, húgysav, oxálsav, amelyek azért veszélyesek, mert csökkentik a pH-t, és ezzel fokozzák a gyulladáskészséget
- ürülékmaradványok a vastagbélben
A kitartással, szakértelemmel folytatott méregtelenítés azzal kecsegtet, hogy a mérgek, az ürülékmaradvány és a vízfölösleg kiválasztódik, a fölösleges fehérjét és zsírt szervezetünk elégeti, ami jelentős testsúlycsökkenéshez vezet.
Receptek a salaktalanító kúrához
Gyümölcsnap
1,5 kg, különböző fajta gyümölcsöt (bogyós gyümölcs is lehet) fogyasszon el három étkezésre elosztva! Jól rágja meg! (Legalább 35x minden falatot!)
Rizsnap
3x50 gramm rizst egyen meg a nap során - legjobb a hántolatlan, só nélkül, csak vízben megfőzve. Reggel és este párolt almával vagy almapürével cukor nélkül egye; délben 2 párolt paradicsommal, gyógyfűvekkel fűszerezve fogyassza!
Nyerszöldség-, gyümölcsnap
Reggelire gyümölcs, gyümölcssaláta, vagy Bircher-müzli; délben és este hideg salátatál: salátalevelek, reszelt gyökérfélék, savanyú káposzta - minden majonéz nélkül, olajból, citromból és fűszerekből készült salátaöntettel.
Burgonyaleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 liter víz, 250 g burgonya, 2 sárgarépa, ? póréhagyma, kevés petrezselyemgyökér, ? zellergumó, ? teáskanál kömény és majoránna, 1 csipetnyi só és szerecsendió-őrlemény, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyem
Elkészítése: a burgonyát és a zöldséget jól megmossuk, hámozatlanul apróra vágjuk. A vizet felforraljuk, a burgonyát és a zöldséget hozzáadjuk, és 10-20 percig pároljuk. (Kuktában a főzési idő 5-7 perc.) A levest levesszük a tűzről, majd szűrőn átpasszírozzuk, enyhén krémes levet kapunk, a fűszerekkel ízesítjük, petrezselyemmel megszórjuk.
Jó tanács : a levest kaporral, bazsalikommal vagy lestyánnal is fűszerezheti.
Sárgarépaleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 liter víz, 250 g sárgarépa, ? póréhagyma, kevés petrezselyemgyökér és zeller, 1 csipetnyi tengerisó, 1 csipet frissen őrölt szerecsendió, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyem
Elkészítése: jól megmossuk a zöldséget, hájastul apróra vágjuk. A vizet felforraljuk, a zöldséget hozzátesszük, 10-20 percig főzzük. (Kuktában 5-7 percig.) Miután levettük a tűzről, átpasszírozzuk, fűszerezzük, élesztővel és petrezselyemmel megszórjuk.
Zellerleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 liter víz, 25 dkg zellergyökér, némi metélőhagyma és sárgarépa, 1-1 teáskanál köménymag és majoránna, 1 csipet tengeri só, 1 csipet frissen őrölt szerecsendió, 2 teáskanál élesztőpehely, 4 teáskanál frissen vágott petrezselyem
Elkészítése: a zöldséget jól megmossuk, hámozatlanul aprítjuk. A vizet felforraljuk, beletesszük a zöldséget, és 10-20 percig főzzük. (Kuktában 5-7 percig.) Levesszük a levest a tűzről, átszűrjük, a levét ízesítjük, rászórjuk az élesztőpelyhet és a petrezselymet.
Jó tanács : fűszerezhető bazsalikommal vagy lestyánnal is.
Paradicsomleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 liter víz, 500 g paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, kevés póréhagyma, zeller, sárgarépa, 1 csipet só és friss szerecsendió-őrlemény, 2 teáskanál élesztőpehely, 2 teáskanál szurokfű vagy majoránna
Elkészítése: a paradicsomaot alaposan mossuk meg, szedjük le a kacsokat, és vágjuk kockára. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk, apróra vágjuk. A többi zöldséget is lemossuk, és felaprítjuk. Ha felforrt a víz, az egészet hozzáadjuk, és 10-20 percig főzzük (kuktában 5-7). Miután levettük a levest a tűzről, átszűrjük, megfűszerezzük, és élesztőpehellyel megszórjuk.
Jó tanács : ízlése szerint esetleg paradicsompürét is adhat hozzá.
Burgonya-zöldségleves
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 kis burgonya (kb. 6 dkg), 1-2 sárgarépa (30 dkg), póréhagyma és zellergumó, 1 leveskocka, 1 teáskanál friss, apróra vágott petrezselyem
Elkészítése: a burgonyát és a zöldséget hámozzuk meg, alaposan mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. A vizet forraljuk fel, a zöldséget hozzáadva kb. 15 percig pároljuk fedő alatt. Vegyük le a levest a tűzhelyről, fűszerekkel, élesztőpehellyel és a leveskockával ízesítsük; esetleg turmixoljuk össze, ha szükséges, kevés forró vizet is adhatunk még hozzá. Végül szórjuk meg metélt petrezselyemmel!
Gabona-zöldségleves
Hozzávalók 1 személyre: ? kis hagyma, 1 teáskanál olívaolaj, 1 evőkanál apróra őrölt búza, ? liter víz vagy zöldségleves leve, 50 g zellergumó, 1 csipetnyi tengerisó és szárított lestyán, 1 teáskanál friss, apróra vágott petrezselyem
Elkészítése: a hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, és az olajban süssük üvegesre.
Adjuk hozzá az őrölt búzát és enyhén pirítsuk meg. Öntsük fel a zöldséglével vagy vízzel, rövid ideig főzzük, majd kis lángon kb. 10 percig hagyjuk duzzadni. Alaposan mossuk meg a zellert, hámozzuk meg, és reszeljük le. Sóval, lestyánnal ízesítsük a levest, a zellert és a petrezselymet pedig szórjuk rá.
Nyers, vegyes zöldségsaláta
Ezt a salátát a kúra idején akár naponta többször is fogyaszthatjuk.
Elkészítése: a káposztát szeletelje vékony csíkokra, kissé sózza meg, hogy megpuhuljon, majd reszeljen bele zöldségeket (uborka, sárgarépa, zeller, gyökér, cékla, karalábé, kelkáposzta, vöröshagyma és zeller, zöldhagyma, petrezselyem zöldje). Ízlés szerint citromlével, almaecettel, köménymaggal, szűzolajjal ízesítheti.
Nyers sárgarépa-saláta
Hozzávalók 1 személyre: 2 evőkanál tejföl, 1-2 teáskanál citromlé, 1-2 levél citromfű (vagy őrlemény), 100 g sárgarépa, ? alma, 1 salátalevél
Elkészítése: a tejfölt a citromlével és az apróra vágott citromfűvel elkeverjük. A répát folyóvíz alatt alaposan megtisztítjuk, esetleg meghámozzuk, és ezt is lereszeljük. Az egészet jól összekeverjük, és a megmosott salátalevélen tálaljuk.
Extra tippek
- Az alkohol, kávé, cigaretta, cukor fogyasztását mellőzze!
- Semmilyen mesterséges "színezék-ízezék", erősen fölhevített zsiradék, tartósítószer nem megengedett!
- Tudatos, rendszeres, nyugodt étkezésre térjen át, a kiadós evéseket szüntesse meg!
- Ha eszik, és nem léböjtöt tart, rostokban gazdag, friss táplálékot fogyasszon!
- Délelőttönként együnk friss gyümölcsöt éhgyomorra, ebédre salátát, nyers zöldséget rágcsáljunk (öntet gyanánt be kell érnünk egy ki facsart citrommal), vacsoránkat csak párolt zöldség és gyümölcs képezze!
- Teljesen mondjon le a száraz táplálékról - amely alatt a kevés vagy nulla víztartalmú ételeket értjük -, ne egyen magvakat, gabonaféléket, állati termékeket, hüvelyeseket!
- Igyon meg 1-2 liter szénsavmentes ásványvizet és még legalább ennyi gyógyteát (pl. salaktalanító Notoxteát)!
- Igyon frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevet - hígítsa fel vízzel!
Kreil Vilmos - Szabó Melinda - H. Lützner
|